15. apr. 2010

Všeč, ni všeč, všeč..potrebujem, ne potrebujem, grem kupit

Zadnje čase se pogosto zapletam v nihanje med eno in drugo skrajnostjo pri barvah, medijih, papirjih mojih slik. Sem kar sama nad sabo presenečena, ker ponavadi nisem tako neodločna.

BARVE - NEBARVE
Ko sem se vpisala v SuziBlu tečaj, je bil prvi šok ugotovitev, da bo treba najprej opraviti kar nekaj vaj samo s svinčnikom. Z drugačnim vrstnim redom dodajanja sestavnih delov obraza kot pri Norah's Faces. 
Pa sem se počasi kar navadila, zdaj skicirka in svinčnik potujeta vedno z mano. In me ne moti več, da se pri črno-sivih slikah konča.

MEDIJI - GESSO
Naslednja stopnja je gesso. Iz prejšnjega tečaja sem navajena, da za zaščito vodotopnih barv uporabljaš enega od medijev, ki da precej gladek otip. Po prozornem gessu pa je vse hrapavo, kot grob brusni papir. Bel gesso je veliko bolj gladek. Ko sem prozorni gesso potipala pri Nataši, mi ni bil preveč všeč. Dokler nisem ugotovila, da ga uporabljajo tudi pri risanju na blago, sem se prepričevala, da ga ne potrebujem. Zdaj ga imam. Pravzaprav ni tako slab, papirju doda dimenzijo, ni več vse tako zelo ploščato in gladko.

AKRILI - BARVICE
Čez gesso naj bi šla barvat s suhimi barvicami. Za prejšnji tečaj Norah's Faces sem šla takoj v nakup in domov prinesla kupček akrilov. Odločila sem se, da za SuziBlu barvic ne bom kupovala, če ne bo nujno potrebno. Pa še Prismacolor-jeve naj bi bile najboljše, ki jih pri nas ni za dobit. Prebrskala sem hčerino sobo, našla nekaj približkov in se lotila praskanja po hrapavi površini. Pobarvan obraz mi je bil všeč, le preveč intenziven je bil. Pa sem šla čez z akrilom, zdaj je (mogoče) preveč bled. Nikoli prav.

PAPIRJI –PODLAGE
Podobne všeč-ni všeč dileme imam pri osnovah. Za akrile mi je po nekaj poskusih precej všeč papir s teksturo platna ali kar platno. Tudi akvarelni papir, ki sem ga nakupila v Lidlu v akciji, takrat še za barvanje odtisov štampiljk za čestitke, se dobro obnese za večplastno nanašanje akrilov.Ga rada uporabljam za izdelavo knjigic.
Za tele svinčnikaste obraze mi je najbolj všeč Reeves-ova skicirka z gladkim papirjem. So jih imeli v Sparu nekaj časa v akciji. Ravno prav velika je za v torbico (imajo tudi večje), pa še senčenja lahko s prstom malo razmažem.
SuziBlu navija za prav poseben Moleskine, ki ima krem debelejši papir. Tole "arty" zadevo sem hotela imet. :) Nekaj časa sem ga gledala, kar škoda mi ga je bilo popisat. Včeraj sem z nekim posebnim spoštovanjem najprej na začetek napisala svoje ime in mail, če ga slučajno kdaj izgubim. In potem s svinčnikom začela risat obrise obraza. Presneto.. črte so veliko bolj ostre kot v skicirki, nič ne moreš razmazat, po radiranju se mi zdi, da se na krem podlagi pozna svetlejši belkast madež .. Tale Moleskine bo zgleda še malo počakal. Iz torbice sem ga preložila na poličko, v torbico pa nazaj preselila skicirko.


Z barvicami sem pobarvala enega od narisanih obrazov. Iztrganega sem z medijem prilepila na deščico, ki sem jo pred tem premazala z gessom, tokrat belim. Za kaj več včeraj ni bilo časa.

13 komentarjev:

  1. Zanimivo branje, čakam kaj bo nastalo, saj zaenkrat zgleda zelo lepo, natančno :-))

    OdgovoriIzbriši
  2. Že samo narisano je zelo lepo, barve pa vdihnejo pravo svežino, pravzaprav obraz zaživi. Čakam nadaljevanje!

    OdgovoriIzbriši
  3. kako bi le te tvoje mojstrovinice zgledale v čb tehniki? ne vem, zakaj sem zdaj na to pomislila. morda zaradi nekaj izrazitih potez, ki bi morda potem dobile še večji efekt? super je.

    OdgovoriIzbriši
  4. Amn ... meni je prav žal, ampak prav na tvojem blogu se ujamem v past in ugotovim kako slaba poznavalka vseh silnih potrebščin sem ... no ja po eni strani hvala bogu, da samo capljam za teboj, saj je tako seznam stvari, ki jih nujno rabim občutno krajši kot bi bil, če bi vedela zakaj se vse silne potrebščine, ki jih omenjaš sploh uporabljajo ... manj vem bolje zame heheheh ... jaz bom samo gledala slikce in jih občudovala ... poglabljanje v potrebščine pa bom pustila za drugič, ko bom zrasla in bom bogata ... ;o)

    OdgovoriIzbriši
  5. Lepo znaš analizirati in vidim, da tudi pametno premisliš, kaj res potrebuješ. Mene včasih kar zanese, sploh v kakšni dobro založeni umetniški trgovini... Potem imam pa materiala dovolj, končnih izdelkov pa premalo. Hm, hm!
    Temu obrazku bi pa jaz dala samo eno skuštrano frizuro čez celo ozadje, pa bi blo čist zadost. Ampak jaz ne delam internetnih tečajev :/ - mogoče je treba delat 'po pravilih'?! Me prav zanima, za kaj se boš odločila ti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala vsem :)
    Joži, pravzaprav ima že narisano in pobarvano eno skuštrano frizuro čez celo ozadje :) Jutri pa nadaljujem z novimi plastmi, danes ne morem več.
    Po navodilih bi bila frizura drugačna, ampak meni tale paše zraven :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Hm...tale iztrgane efekt je zelo zelo dober...kot, da bi tale nežen obrazek želel skozi v naš svet! Izvrstno dobro!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ti si pametna punca!!Najprej doma vse prebrskat pa sprobat potem pa v nabavo.Tako se dela, saj včasih res ne potrebujemo vsega kar imajo tuji ustvarjalci, a ne. Včasih pa....:):):)

    OdgovoriIzbriši
  9. Alenka, tisti včasih je čisto pravi :)))
    Včasih pa dejstvo, da nimamo vsega, kar imajo "veliki", uporabimo tudi za izgovor, da se nam česa ni treba lotit :) Ker ne gre, ne bo šlo, ne bo tako dobro izpadlo..
    Ko poskusiš, pa ugotoviš, da prav tako ali še bolje gre :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Sonja, hudo dobro. Špico nosu si osenčila kot profiji. Sem že prekopirala tehniko. čez sedem dni vse prav pride.

    OdgovoriIzbriši
  11. Frišna, tud začetnikom se nam mora kdaj pošteno us..t :)

    OdgovoriIzbriši

Vaši komentarji mi polepšajo dan. Hvala :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...