11. apr. 2010

Ustvarjanje - skupaj z naravo

Ko sem bila mlajša, mi je bila ideja "Imeti svoj vrt" malo hecna. Z leti pa vedno bolj uživam v doma pridelani zelenjavi, v sadju, ki ga nabereš in poješ ali predelaš.. Večji del domače pridelave se dogaja na velikem vrtu v.d. tašče, nekaj malega pa tudi na mojih okenskih poličkah in na balkonu.
Vrt smo (so) v petek prekopali. Nato smo družno uživali ob sajenju krompirja in ogledovanju drugih rastlinic. Celo nekaj belušev je že pokukalo iz zemlje. Tako moja dečva ne bo ena izmed tistih, ki pri 30ih še vedno ne vedo, kako sploh pridemo do krompirja; da pomfri ne zraste kar tak na drevesih :)) Luštno je sedet pred hiško in opazovat, kako se vrt prebuja.
Danes pa sem se lotila domačega "vrtička". Včeraj sem kupila šotne pelete, ki ob stiku z vodo pošteno narastejo in danes vanje sejala vse sorte semen. Zdaj pa samo še počakamo, da nove rastlinice pokukajo iz zemlje.



Pred tedni posejana sivka in bazilika pa sta že pokazali prve listke. Čeprav imamo sivko na vrtu, jo vsako leto doma posejem. Tako lepo zadiši, ko se je dotakneš.
Bazilika pa mora bit pri roki, da jo lahko dodam jedem. Dečva pa z njo vsake toliko pocrklja našo pujso, kar naj jaz ne bi vedela.


Sem pa danes med brskanjem po netu našla video posnetek na temo gojenja krompirja v vedrih.. hmm.. še dobro, da je balkon premajhen za vse, kar bi jaz imela :))

9 komentarjev:

  1. Tudi mene vsako pomlad prime kar celo zelenico prekopat in posadit preveč rastlin :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni pa zadnje čase še rože pomrejo:(:(Zato ne bom nič sejala v lončke:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz sem pa vse vrste vrtičkanja opustila. Edino, kar me letos že razveseljuje, je v jeseni posajena korenina luštrenka v vedru na barkonu. Se zelenje že lepo bohoti in kliče po goveji juhci :)

    Pa verjetno si bom omislila še kakšno sadiko balkonskega paradižnika... to bo pa verjetno tudi vse. No, če sem iskrena, sem se že igrala z mislijo, da bi namesto cvetlic letos v korito posejala peteršilj...

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja z leti vse bolj cenimo lastno pridelavo, pa naj bo na balkonu ali vrtu. Želim ti obilo pridelka in šdravih, lepih rastlin :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jaz tud pogrešam vrt, sem namreč blokovsko dete in še zdaj stanujem v stanovanju. HB imata mama in sekica vrt, tako se naužijemo tudi domačega. Je pa lušno pogledat kako ti že raste posejano.

    OdgovoriIzbriši
  6. Super!

    Jaz imam vrta le par kvadratov, vendar ga je dovolj za solato, paradižnik in mojo najljubšo papriko ♥. Najde se še marsikaj, predvsem začimbnice, manjkati pa ne sme ostala zelenjava, ki je v kuhi nepogrešljiva, če zmanjka kupljene. Za kaj več žal nimam prostora. Mogoče mi bo kdaj uspelo "ukrasti" kak košček zemlje kateremu sosedu :)))))

    Je pa res, da imamo pri mami velik vrt in da velikokrat dobim tudi kaj od tam ♥ ♥ ♥

    OdgovoriIzbriši
  7. Poznam to željo po vrtičkanju, iz par kvadratov sem v par letih prevzela vsem sosedam njihove vrtove, skratka vričkarski virus pošteno razsaja.
    Kaj pa pol narediš s posejano lavando? Ko zraste?

    OdgovoriIzbriši
  8. Pri tašči je prostora več, kot bi se mi ga dalo obdelat :) Ampak jaz bi doma, pred vrati.. tega pa ni :)
    Ko lavandica zraste, se pa preseli na vrt. In jaz naslednje leto spet sejem :)

    OdgovoriIzbriši

Vaši komentarji mi polepšajo dan. Hvala :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...