18. sep. 2010

Jesensko drugič, z razmišljanjem o podpisovanju

Ko sem se lotila jesenskega ustvarjanja, sem imela v glavi kompletek uhanov in obeska v mokume gane tehniki. Prestavljala barve, planirala, kombinirala.. zdaj pa vam najprej kažem stranske produkte :)
Tako kot uhani iz prejšnje objave, je tudi tale obesek "stranski produkt" oz. poli kakec.
Odrezke osnovnega vzorca sem nalagala na rjavo podlago, da se mi ne valjajo povsod okoli. Pa je nastala osnova obeska. Dodala sem mu le še dva 3D dodatka, narejena s kalupi, ki sem jih prejela od Tine Holden, ki me je izžrebala v njeni nagradni igrici.

Obesek meri v višino malo več kot 6 cm in je obešen na rjavo usnjeno vrvico, dolgo 45 cm.



Izjemoma pokažem še "ritko", čeprav ni nek presežek. Tunel za vrvico bi bil lahko rjav, manj opazen, a me je zamikalo narest pisanega. In vanj odtisnit štampiljko z imenom. Ja vem, bolj slabo se vidi, ampak tak je tudi namen :)
Razlog, da tole kažem, je tema, ki jo je na FB načela Milica, ki po mojem mnenju dela res lep srebrn nakit. Pred tem pa je ustvarjala tudi s fimo maso.
Ker mi je tema všeč, sprašujem tudi vas. Kaj mislite o logotipih oz. podpisih na izdelkih? So nam všeč, vas motijo, imate raje diskretne ali na daleč kričeče?
Meni se zdi prav, da so izdelki podpisani. Nakit in papirni izdelki diskretno, torbice pa lahko tudi opazno, z všečnim všivnim trakom, kakim obeskom..
Izdelki nekaterih ustvarjalk so že prepoznavni, pa se mi vseeno zdi, da kar kličejo po logotipu, po "brendu".
Pretiravanja pa mi vseeno niso preveč všeč.
Komaj opazen podpis na hrbtni strani obeska rada naredim, nikakor pa ga ne bi mogla dat na prvo stran.
Vesela bom vaših mnenj.

13 komentarjev:

  1. Ker imam na splošno rada besede, se mi zdi diskreten podpis umetnika prav dobra ideja - postane namreč del izdelka samega in to je fajn.

    "Delurkala" pa sem se tudi zato, da se ti zahvalim za link do Miličinega bloga - hvala :-)

    Ah ja: krasne stvari izdeluješ.

    Upam, da zdajle ne dobivaš sladkorne zaradi mene - ne bom več, obljubim :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Alcessa, meni je čisto prav, da si se mal oglasila. Če ti kak podatek prav pride, pa tudi prav :)
    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Iz poli "kakca" :) je nastal čudovit izdelek.
    Sama sem za kakšen logotip in podpis (ime), ki pa naj bo bolj zakrit.
    Včasih se umetniki sploh niso podpisovali, pa si vedel, za koga gre. Ker niso postavljali sebe v ospredje, ampak svoje delo. Še najbolj me motijo imena avtorjev na knjigah, kjer ime zavzame skoraj celo stran, naslov knjige pa je čisto mičkeni :)
    Ker si pač vprašala za mnenje, sem se razpisala. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zelo lepa rjava kombinacija. Podpisi pa - na nakitu sem definitivno za diskreten podpis nekje zadaj, čeprav sem sama podpisala do sedaj točno dva izdelka.Enostavno nimam ne štampiljk ne vzorčka z začetnicami in samo govorim, da si moram to omisliti, pa niti ne vem kako naj se lotim. Sem bolj "kmetavzarska" za take stvari.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za komentarje :)
    Helena, mi je fino, da si se razpisala :) Kako pa naj bi človek sicer poznal tvoje mnenje :)
    Kristina, saj je tudi pri meni tole se mi zdi da tretji obesek, ki ima ime gor. Pa imam tole štampiljko že kar nekaj časa. Na vse izdelke je pa tako ne morem odtisnit, tole je primerno za debelejše. Mogoče bi si morala narest še klobasco z začetnico, ampak za to pa priznam, da sem prelena. Me je že vnaprej groza, kak zmazek bi naredila :)))
    Jih pa poznam nekaj, ki začetnice z zobotrebcem vrišejo. To bi bil tudi način :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Luštni izdelki iz kakcev:):):) Podpis, ja! Ampak zadaj.

    OdgovoriIzbriši
  7. Obesek je čudovit, to da je zadaj tudi malo pisan je zelo lep detalj.
    Glede podpisa pa sem mnenja, da mora biti. Vendar zadaj in v velikosi in barvah v mejah normale, tj. ne preveliko in ne preveč kričeče.

    OdgovoriIzbriši
  8. Po priporočilih stroke naj bi bil 'podpis' avtorja obvezen in vkomponiran v izdelek. To pomeni, da ne tolče ven, je iz istega materiala kot izdelek itd. 'Podpis' tudi sporoča, da je izdelek končan, da mu je avtor dal 'žegen'. Podpis je lahko znak ali pa avtogram ali pač tisto, kar predstavlja avtorja. Včasih se avtor podpiše tako skrivoma, da se podpisa skorajda ne najde - to je odličen način, kako odriti, ali je izdelek plagiat ali ne (no, vsaj avtor to takoj ve).
    Za vsako tehniko obstajajo neka pravila - npr. za grafike in umetniške fotografije obstaja drugačen način podpisovanja kot pri slikah, nakitu..., kar se splača preveriti. Pri slikah, risbah se podpišeš spredaj, v sliko, za nakit pa žal ne vem na pamet.
    Jaz otroke učim že od malega podpisovati svoje izdelke, tudi ko še ne znajo pisat, se podpišejo tako, da na svoj način zaznamujejo svoj izdelek (spredaj).
    Torej, zame ni vprašanje podpisati ali ne, vprašanje je le kako in kam :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Popolnoma se strinjam s Creatissimo, treba je označiti svoje delo. Se pa zelo nagibam k diskretnim podpisom. Pri nakitu je mogoče bolj primerna inicialka ali kratko ime, ker res ni toliko prostora, kot na sliki ali grafiki.

    OdgovoriIzbriši
  10. Lep obesek je nastal, sploh če veš, da je poli kakec ;) Vsekakor sem tudi jaz za podpis in res je, da s tem avtor da nek pečat. Sama dajem svoj podpis na zadnjo stran voščilnice, se mi zdi da je tam najbolj primeren prostor. Verjamem, da je na poli izdelke to malo težje narediti, ampak tukaj si se super znašla.

    OdgovoriIzbriši
  11. Sonja, meni se zdi prav, da se ve kdo se je turdil pri nastajanju izdelka. Seveda pa mora biti podpis ličen, disketen - tak, da paše. Osebno sem mnenja, da izdelki, ki ni podpisan manjka pika na i.

    OdgovoriIzbriši
  12. Tele 'kaka' lepotičke so skoraj šle mimo, ker si hiperaktivna oz. jaz zadnje čase bolj malo blog sceno čekiram. Ni časa, kaj čmo :-(

    Kar se podpisovanja tiče, sem za. Pa ni važno, ali gre izdelek v prodajo ali za darilo. Edina težava je vščasih, kako. Na voščilnicah preprosto odtisnem žigec, na fimo zaenkrat zapišem inicialke, ker se še nisem opogumila naredit fimo-klobasice za podpis. Lenoba, kaj češ ... al pa pomanjkanje ideje :-) Malo nerodno pa postane, kadar naredim kak kos nakita iz žice ali perlic - le kje naj pustim svoj 'odtis' ... takrat pač na zaponko zavežem vrvico z lističem, na katerem je odtisnjen žigec.

    OdgovoriIzbriši
  13. Podpis na izdelkih mora biti, doda tisto pikico na i. Tudi sama sem dolgo samo inicialke kam tako na "skrivaj" napisala, sedaj sem si pa omislila etiketko in se mi zdi, da da izdelku zaključek in neko osebno noto. Saj vse dajemo v svoje izdelke nekaj svojega naj bo to torej tudi označeno.

    OdgovoriIzbriši

Vaši komentarji mi polepšajo dan. Hvala :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...