6. jan. 2012

Po enem tednu - mačja kronika

Nekaj časa bo ustvarjanje kot kaže prestavljeno na stranski tir. Če že ni treba pomagat hčeri pri delu za šolo in učenju, me pa povsem zaposli naša mala žverca.
Malce sami sebi v arhiv, malce pa v informacijo tistim, ki jih mika posvojitev kakega kmečkega muca, sem zapisala, kako potekajo naši dnevi. Ni težko, je pa res, da vnaprej nisem bila pripravljena. Kaj od opreme potrebujem, mi je bilo jasno, saj to ni moj prvi muc. Kako bo zgledalo zdravljenje, pa nisem pomislila.
Ko smo ga 29.12.2011 odpeljali s kmetije k nam domov, smo šli prvi dan k veterinarju. Dobil je injekcijo zdravila proti zunanjim parazitom, mi pa smo domov prinesli kupček zdravil z navodili za uporabo. Štirikrat na dan mazilo za oko, ki je bilo tako vneto, da je veterinarka omenila možnost, da nanj nikoli več ne bo videl. Dvakrat na dan tekočino v ušeska, saj so bila čisto črna od garij. Dvakrat na dan antibiotik v sirupu za prehlad, da se ne bi razvil v pljučnico. Tri dni zapored po osminko tabletke proti notranjim zajedalcem, ki je jasno nikakor noče pojest. Vsak drugi dan kopel, zaradi možnosti mikrosporije, ki sicer ni potrjena, je pa rahlo sumljiv. Ker je bil zaradi mačjih bojev ves popraskan, pod lučko ni bilo jasno, ali se svetijo samo krastice ali tudi kake spore. Okopali smo ga že kar prvi dan, saj je precej dišal po štali.
Še dobro, da so bili prazniki in smo bili cele dneve doma. :)
Ker je vsak dan bolj driskal, smo mu v torek zvečer, po petih dneh, nehali dajati antibiotik. Od takrat gre na bolje.
Prvi dan, ko smo šli vsi zdoma, je ponoči bruhal, med hrano tudi nekaj glistic. Potem ni hotel jesti. Nič kaj prijeten občutek, ko veš, da moraš živalico pustit samo doma. Na srečo se je do popoldan pobral, jedel in bil normalno živahen, kar so dokazovale razmetane preproge po tleh in vse razmetane igračke.
V četrtek 5.1.2012 smo se odpravili na kontrolo k veterinarju. Ušesa so videti že bolje, zato bomo raztopino vanje vlivali samo enkrat na dan še ta teden, nato pa samo enkrat na 3 dni še dva tedna. Tudi oko je boljše in ni več videti, da bi bilo trajno poškodovano tako hudo, da nanj ne bi videl. Veseli :) Bo pa zdravljenje trajalo lahko tudi še nekaj mesecev. Štirikrat na dan zdravilo mačku v oko niti ni najlažje dati.. zdaj že vidi in ga moti :) Tudi kopali ga bomo samo še na 3-4 dni, vsega skupaj 1 mesec.
Ker pa ima očitno kar dosti glistic, bomo v soboto ponovili celo tridnevno kuro tabletk proti notranjim zajedalcem. Upam, da ga en bodo preveč utrudile.
Čez en teden pa spet kontrola in nova injekcija proti zunanjim parazitom.

Med vsem tem mazanjem, kopanjem, hranjenjem pa je čisto navaden mačji dojenček. Ko smo šli prvič vsi za eno uro zdoma, se nam je skril, da smo ga kar nekaj časa iskali. Tudi zdaj ne vem, kje je. Najraje se igra z žogicami s perjem, pa z doma izdelanimi žogicami iz papirja in malo selotejpa. Včeraj je eno uro okoli prenašal mojo elastiko za lase, cel žur.



Preden sem šla pisat tale post, se je zleknil na radio tule poleg mene. Zdaj ga grem poiskat na novo dozo: zdravilo za oko, zdravilo za ušesa, kopel za kožo.. in potem bo spet jezen name. Pa kljub temu zaspal zavit v flis deko v mojem naročju. Ko bo že skoraj suh, pa se ponavadi preseli malo višje in takole zlekne :)

Ne, danes ne bo tako, je res hud. Maček skopan in namazan z žavbami, jaz pa sem si tudi namazala praske. Me je malo presenetil in zaril kremplje pošteno globoko. Prav pride tudi kaka zaloga antibiotičnih krem zame  :)

18 komentarjev:

  1. Kako noro simpatična mačja žverca. Res ste pridni, da ga tako "pedenate", še boljše pa je, da mu gre na bolje. Uživajte in čimmanj prask ti želim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Oh, ti revček, hočem reči, srečko, da te je našel!
    Ah, krempeljci, jaz sem jih svoji muci kar s ščipalnikom za nohte malo krajšala (seveda le špičke), da niso bili kot majhni kaveljčki, ki jih je tako rada zarinila v obleko in še dlje...

    Uspešno udomačevanje še naprej,
    pa skoraj bi ti pozabila voščiti eno zdravo, motivirano in kreativno leto 2012, polno ljubezni do tistih, ki jo znajo tudi vračati in polno potrpežljivosti do tistih, ki tega ne znajo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ste si pa res nakopale eno delo. Je pa tak srček za ga videt.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kaj smo luštni! :) Saj bo kmalu konec vse žaub in boste potem uživali samo še v igranju. :) A si že povedala kako ste mu dal ime?

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja, dolgčas vam res ni ;)

    Glede tabletke proti notranjim zajedalcem, pa ti jaz predlagam, da jo zdrobiš in zamešaš v turistično pašteto. Lev ima tako občutljiv vonj, da jo je iz vsake salame itd takoj ven poiskal, turistična pašteta pa ima dovolj močan vonj (seveda jo je občutno več kot tabletke), da je pojedel.

    Pa srečno vsem 4im :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Oh Cutie! A lot of love and attention is surely needed. Good luck! Hugs, Lisa :)

    OdgovoriIzbriši
  7. To pa je poštena zaposlitev, ampka glavno je, da bo kmalu mimo in da bo z malim mačkonom vse dobro. Uživajte skupaj.

    OdgovoriIzbriši
  8. lep ovratnik:-)))) cuker mali, kako je lep

    OdgovoriIzbriši
  9. Kar pošteno skrb ste si "nakopali". Vendar je vse pozabljeno, ko vidiš, kako je vedno manj glistic, garij ..., mucek pa vedno bolj udomačen in zadovoljen.

    OdgovoriIzbriši
  10. Pri zadnji slikici bi morala bit še tista pesem : Joj kolk sem jest dons utrujen ... :)
    Ja z živalcami je delo , ma tisto cartanje in že sama prisotnost odtehta vse :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ojej, koliko dela in skrbi, me malo spominja na lansko leto in zadnje dneve našega Luca :(
    Ampak na srečo je mlad, poln moči in se bo kmalu pobral, takrat bo pa hitro marskikaj od tega pozabljeno.
    Poklon, da se še najdejo ljudje, ki jim je mačje življenje vredno vsega tega. Veliko crkljanja in lepih trenutkov z ma(l)čkom vam želim :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Samo čestitam lahko, da tako skrbno pazite na vašega muca in mu lajšate tegobe. Res nimate malo dela, ampak prepričana sem, da se vam bo vse skupaj obrestovalo. Mislim, da je pravi srečko, da vas je našel...

    OdgovoriIzbriši
  13. Zelo simpatično mačjo srečo ste dobili, čestitke tako mucku kot vam!! Verjamem da vsi dajete od sebe najboljše, eni imate zato praske, drugi pa kopanje in druge arcnije.
    Uživajte kar se da!!
    lp.

    OdgovoriIzbriši
  14. Kakšna luštna mačja kepica! Cortek mali. :)


    Res je veliko dela, ampak je pa tudi dober občutek, ko takšnemu malemu neubogljenemu bitju pomagaš. Vidim, da vas je takoj vzel za svoje. Scrkljanček. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Tole pa je res ena velika skrb in ogromno dela. Ampak je tak cukerček, pa tako lepo se stiska k tebi! Še veliko uživanja in manj skrbi vam želim!

    OdgovoriIzbriši
  16. sem prebrala, kakšno "delo" si si zadala, ampak tako kot pravi ena, na koncu bo vse lepo, ker je tako lepa mala kepica, da te očara že na pogled.
    ima pa srečo, da je našel dobro družino.
    lepo se cartajte naprej!
    lp
    iris

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja z muckom je kar veliko dela, ampak ko se ti takole uleže na prsi je pozabljeno čisto vse. Res je cukerček. LP

    OdgovoriIzbriši

Vaši komentarji mi polepšajo dan. Hvala :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...